Új anyajegyet vett észre magán? Megmagyarázhatatlan keletkezésű foltot talált? Túl sok a bőrét elcsúfító szeplő?

Ne nyugtalankodjon, keresse fel klinikánkat,  ahol gyakorlott onkológus-bőrgyógyászok állnak rendelkezésére.

 

Bőrünk felszínén különféle a bőrt elcsúfító bőrnövedéket találunk, a bőrgyógyászati gyakorlatban leggyakrabban a festékes anyajegyekkel találkozunk, amelyek a pigmentet termelő naevussejtekből képződnek. A hormonális változások, a pubertás, a terhesség növelheti az anyajegyek méretét és számát. A növedékek megjelenése lehet kerek vagy ovális, sima vagy domború, éles kontorú, általában homogén színezetű lapos vagy kiemelkedő. Színük a világosbarnától majdnem a feketéig változhat. A festékes anyajegyek mozgásban lévő elváltozások, bármely életkorban újak keletkezhetnek vagy ritkán meglévők eltünhetnek.

A festékes anyajegyek tartós irrtáció vagy a külső környezet hatására (napfény)átalakulhatnak és rosszindulatú daganat (melanóma) fejlődhet ki belőlük, de tudni kell hogy melanóma az anyajegymentes bőrfelület normális pigmenttermelő sejtjeinek elfajulásából is kifejlődhet.

El lehet távolítani az anyajegyek legnagyobb részét, de csak kioperálhatni szabad és szövettani vizsgálatra kell küldeni. Ajánlott eltávolítani minden olyan anyajegyet, ami állandó irritálásnak van kitéve, mert későbbiekben esetleg rosszindulatúvá válhatnak. El kell távolítani minden olyan anyajegyet ami változik ill. megsérült.

Forduljon hozzánk ha:

- ha az anyajegye növekedni kezdett vagy sötétedett

- új növedéket, foltot vett észre

- ha eltérő asszimetrikus, terjedő, szabálytalan foltot vett észre bőrén.

 

Veszélyeztetett-e Ön a melanóma szempontjából?

- bőre világos, könnyen leégő típusú?

- gyermekkorában, serdülőkorában voltak napégései?

- gyakran szoláriumozik?

- anyajegyeinek száma a testén meghaladja az ötvenet?

- volt a vérrokonai között malanóma?

 

Minnél több kérdésre válaszol igennel, annál nagyobb Önnél a kialakulás kockázata. Ajánlatos mindenkinek elsajátítani az önvizsgálat módszerét, amennyiben bármit észlel azonnal forduljon bőrgyógyászhoz. Ha nem talál problémát akkor is évente vizsgáltassa meg anyajegyeit.
                                                                              cím: 1112 Budapest, Brassó út 25.
tel: 310-7171 vagy 30-221-8144
e-mail: info@skincare-klinika.hu